Sunday, January 2, 2011

Tips Memasang Matlamat Hidup

Tips Memasang Matlamat Hidup


Dah lame x update blog..rase sengal2 tangan je nk tulis..dlm 2-3 bulan ne aku bz sgt ngan projek2 lain (studi pun ntah ke mana)... ade mase kejap ne update blog ler..dan setiap kali aku update blog, maka template blog pun berubah...dh jadi hobi aku..pantang tgk design2 yg lawo, kompem aku terus gune..:)


Ok..2011 mula menjengah...ari ne dh 0201211...sume tgh memasang azam dan matlamat baru..maybe ade yg masih cuba mencapai azam2 utk sepuluh tahun lepas? maybee...:p

Sebut pasal matlamat, aku yakin dan pasti x semua yg akan menterjemahkan matlamat mereka tu kpd bentuk yg lebih jelas atau dlm kate mudahnya, "tulis matlamat" atas kertas atau apa sahaja medium yg jelas di mata kasar...ramai antara kita yg lupe dan memandang enteng akan mende ne..walhal pabila kita tulis matlamat kita tu, perasaan dan tindakan kita ke arah matlamat pasti lebih mantop dan jelas..cube try..dan klu nk lebih mantop, aku sarankan korang sebarkan matlamat korang tu kt sesape saje yg ade disekeliling..kenapa? sebabnya, ia akan menjadikan korang rase tercabar dan tak akan mengalah utk mencapai matlamat tuh..

dan satu lagi, matlamat tuh kena la jelas dan spesifik...contohnya: jangan kita tulis "Aku nak lulus cemerlang dalam exam"..tu x spesifik..yg seeloknya.." Aku nak dapatkan CGPA 4.3  4 flet dlm final exam semester ne"...kan lebih indah tu..:)

dan kalau nk lebih mantop, try gambarkan matlamat kite tu dgn gambar (eh2..betul ke ayat aku ne? )..sebagai contoh, kalau korang nk dptkan lesen kete, try amik sticker L ke P ke...lantak korang la.dan tampal besar2 dan banyak kt rumah..klu nk tampal kt masjid pun bleh jgk..:p ..ari2 duk tgk mende tu, kompem korang akan termotivasi dengan sendirinya..cayalah!

Setakat ne la dulu...dan SELAMAT MENULIS MATLAMAT!


p/s....Misi 10 tahun bermula...:)
Share This

2 comments:

♥CIK SHA♥ said...

haha..betul jugak eh..kena tulis bagi nampak depan mata..baru ada usaha..ni kalau takat pasang niat dalam hati je tak jalan la kot kan??kui3...

Wan Haffiz said...

Haah..kita biase duk letak matlamat dlm kepala je..pastu lepas pulun studi final exam, trus hilang matlamat tuh..sbb x tulis..:)

Designed By Blogger Templates