Wednesday, July 21, 2010

5 Tips menghilangkan stress

5 Tips menghilangkan stress

Gud morning..ari ne sbb aku rase tenang je, jd ak nk kongsila ckit cam ner nk hilangkan stress..khas ditujukn kpd sesape yg rase kepala die da nk tercabut atau trtanggal akibat stress..hahha..bleh try..

1. Tidur yg mencukupi, jgn terlebih jgn terkurang
  • Haa..yg ne penting tau..jd sesape yg rase die tu asyik jd burung hantu je tiap2 hari, bleh la try tido awal ckit..seelok-eloknya kul 12 mlm( normal bg student)...nescaya keesokan harinya anda akan lebih segar dan akn hilang tekanan yg ade...yg penting, semayang Subuh jgn tinggal..lg elok klu semayang jemaah..
Jgn tido mcm ne..ne org panggil giler studi..:p


2. Bersukan
  • Yg ne ak rase ramai yg x buat..ptg mesti kije tambah lemak je kn...kompem ade satu pack je kt perut tu..hahha..klu leh, try la kuar peluh ckit ptg2 ke, pg2 ke..best pe..klu yg stress tu, bile anda pi main bola contohnyer, sepak la sekuat-kuatnya kaki kawan anda bola...kompem da hilang stress, tapi org lain lak yg jd stress..hahha..
Jom main bola jaring !


3. Cuti-cuti Malaysia
  • Klu yg ne, jgn lak pi bercuti time ade klas..tu bangang namenyer..amik la ckit mase utk tenangkan fikiran dgn brcuti dgn suami atau isteri tercinta..haha..klu perlu brcuti sorg2, wat la..asalkn anda rase tenang..
Klu nk hilangkn stress selama-lamanya, try la trjun dr hotel tu..:p

4. Senyum selebar-lebarnya
  • Yg ne bleh diamalkan hari2..no cost but have profit..hahaha..jgn asyik wat muka mcm nk brgaduh ngan org je ari2..x tenang idup..klu org marah kt kite, kite balas la balik ngan senyuman...kompem die rase cam nk pukul je kite,,,kah2..klu utk student, time presentation, klu rase da start BLUR tu, anda senyum2 je la kt lecturer tu..kompem sejuk ati..kih3..ak biase senyum sorg2 kt cermin bilik air lepas mandi..rase cam org giler lak..kuang3
Senyuman anda mampu menyaingi makhluk di atas?? hahaha..


5. Amalkan baca Quran
  • Yg ne sebenarnya yg paling penting utk hilangkan segala masalah, bukan stress je..sebab kekuatan seseorang itu utk menghadapi cabaran hidup ini datangnya dr jiwa dan diri manusia itu sendiri..jd bila rohani x kuat, luaran pn x kuat r..amik la mase dlm sehari baca satu muka surat ke..ok da tu..dr x bace ape2..klu nk best agi, try hafal quran lak..tu baru betul2 ho liao..


p/s..sekadar berkongsi, kerana berkongsi tu kan indah...^_^
Share This

5 comments:

zairie said...

nice info :D

my recent post:
JOM LAYAN ANIME CRAZY!

ken said...

cuti cuti paling best =)

Wan Haffiz said...

zairie:thanx..:0

ken: jom cuti2..hehhe

CikLilyPutih said...

haruslah bercuti kan

Wan Haffiz said...

ciklily: bukan harus..tp semestinya..ngee..

Designed By Blogger Templates