Saturday, May 2, 2009

++ LaSkaR PeLaNgi ++

++ LaSkaR PeLaNgi ++

Alhamdulillah....td baru je abis tgk movie setelah berminggu-minggu x tgk dek kerana kesibukan diri...LASKAR PELANGI tajuk movie yg diberi...first2 tu mmg x tau apo ko bondo ngan laskar pelangi tu...citer tu made in indonesia...
setelah selesai tgk citer tu..ak pun ape lg cube analisis dan memikirkan motif yg cube disampaikan...actually ak mmg kagum n tercari-cari citer yg mcm2 ne terutama di bumi Malaysia yg asyik2 ngan citer seram bodoh tu..
overall citer ne mengisahkan kehidupan anak2 miskin yg mempunyai keinginan utk belajar dan membantu keluarga mrk..disebabkan kesempitan hidup, mrk terpaksa bersekolah di sekolah yg serba kekurangan, malah sekolah tersebut hampir ditutup disebabkan bilangan pelajar x mencukupi..namun segalanye berjaya ditempuh dgn sabar dan tabah...di sekolah tersebut hanya terdpt 3 org guru yg benar2 ikhlas membantu anak2 miskin di kampung mrk...
tersentuh hati ini bila melihat seorg pelajar menempuh semak samun utk sampai ke sekolah dgn berbasikal,ditambah pula terpaksa berdepan ngn buaya yg lalu lintas di tgh jalan setiap hari...namun demi ilmu yg dicari, die sanggup melaluinye jua..
satu bende lg yg saya tertarik adalah mengenai sistem pendidikan yg diajar di sana....jauh benor ngan Malaysia.....bayangkan budak sekolah rendah darjah 5 dh belajar bende2 yg kite belajar mase sekolah menengah....siap bg rumus velocity(v)...pelajaran merangkumi sume bende...agama, sains, kesenian, math DLL...memang kow2 punye..sampaikan name seniman beserta tajuk puisi yg ditulis pn diorg ingat..ak pn dpt ingat satu lps tgk movie ne...puisi yg bertajuk "AKU" ditulis oleh Hairul Anuar....cehh...satu lg, disebabkan didikan agama yg diberikan, mrk mampu utk menegur kawan2 mrk yg nk pegi ke gua yg ade keramat utk meminta sesuatu dgn mengatakan, "itu semua perbuatan syirik ! jgn ikut !"
budak sekecil itu mampu mengatakannya...
ape2 pun citer ne mmg best dr segi pengajaran yg diberi...bagus2...10 bintang ak bg..
Share This

6 comments:

..: nurafaz :.. said...

aku pun baru pas abis tgk subuh tadie..
cerite yg mmg menarik..tersentuh kalbuku..

eXo said...

wah...
gile smgat korg mlyn cite indon...
xleh jd neh...
xpe2...
ak lyn cite jepon...
hehe~
:p

Hanif Amir said...

Jangan lupa baca novelnya! Sangat menarik!

WAN HAFFIZ said...

novel??? ade x ??? bley pinjam...fulus x der skang ne...

..: nurafaz :.. said...

ala wan apih..
search ar kat internet..
nak softcopy..
buzz2 aku..
sahabat aku de softcopynye..

nti dh de fulus..
beli bukunye..

Aizuddin said...

yea2...
citernya mmg best....
kesian bdk genius tu...
xdpt lanjutkan pelajaran,
kecik2 lagi dah kena sara adik2...

Designed By Blogger Templates